Портулак — не просто бур’ян: як приготувати з нього смачні і дуже корисні страви

Багато хто вважає портулак звичайним бур’яном, що заполоняє грядки. Але насправді — це дуже цінна їстівна рослина, яку активно використовують у кухнях Середземномор’я, Близького Сходу та Кавказу. Він має приємний кислуватий смак, трохи нагадує шпинат, і містить багато омега-3 жирних кислот, вітамінів і антиоксидантів. Тож якщо маєте портулак на городі — не викидайте, а готуйте!
Що можна приготувати з портулаку:
1. Салат зі свіжого портулаку
Інгредієнти:
- 2 жмені свіжого портулаку (молоді листочки й стебла)
- 1 помідор
- ½ огірка
- 1 варене яйце
- 1 ст. л. оливкової олії
- Сік ½ лимона або трохи яблучного оцту
- Сіль, перець — за смаком
Приготування:
Портулак добре промити, порізати разом із рештою інгредієнтів, заправити олією та лимонним соком. Перемішати — і все! Дуже легкий і корисний салат.
2. Портулак тушкований з цибулею і яйцем (як щавель)
Інгредієнти:
- Пучок портулаку
- 1 цибулин
- 2 яйця
- 1 ст. л. олії
- Сіль, перець
Приготування:
Цибулю обсмажити на олії до прозорості. Додати нарізаний портулак, тушкувати 5–7 хвилин. Влити збиті яйця, перемішати й готувати до готовності яєць. Подавати гарячим або холодним — смачно в обох варіантах.
3. Маринований портулак на зиму
Інгредієнти:
- 500 г портулаку
- 3 зубчики часнику
- 1 ч. л. солі
- 1 ч. л. цукру
- 2 лаврові листки
- 5–6 горошин чорного перцю
- 3 ст. л. оцту (9%)
- 1 л води
Приготування:
Портулак бланшувати 2–3 хв у киплячій воді. Розкласти по банках разом із часником та спеціями. Залити киплячим маринадом із води, солі, цукру й оцту. Закрити стерильними кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Читайте також:
- Щедро вродили томати? Приготуйте малосольні помідори за цим рецептом – і через 3 дні будуть готові!
- Салат з баклажанів на зиму: точно стане вашим фаворитом
- Кисло-солодкий маринований болгарський перець на зиму: простий і смачний рецепт