Щедро вродили томати? Приготуйте малосольні помідори за цим рецептом – і через 3 дні будуть готові!

У розпал сезону, коли город рясніє червоними, жовтими та рожевими помідорами, саме час приготувати швидку ароматну закуску – малосольні томати. Вони готуються без стерилізації, без оцту і вже через 2–3 дні мають насичений, пряний смак.
Такий рецепт — справжня знахідка: мінімум зусиль, максимум задоволення. Смакують як холодна закуска, до м’яса, риби, картоплі, гречки або просто з хлібом.
Інгредієнти:
- Помідори (невеликі, міцні, цілі) – 2 кг
- Часник – 1 головка
- Кріп (із парасольками) – 1 пучок
- Лавровий лист – 3–4 шт.
- Перець духмяний – 5–6 горошин
- Гірчичне насіння – 1 ч. ложка (за бажанням)
- Вода – 1,5 л
- Сіль – 3 ст. ложки (без гірки)
Як приготувати малосольні помідори:
- Помийте помідори. Найкраще підходять сливки або невеликі круглі, щільні, щоб не тріскали.У кожному помідорі можна зробити надріз хрестиком знизу або проколоти зубочисткою — для кращої просолки.
- На дно банки (або каструлі/ємності для засолювання) викладіть частину кропу, лавровий лист, перець, часточки часнику.Потім шарами укладайте помідори та знову кропчик і приправи.
- Закип’ятіть воду, додайте сіль, розмішайте до повного розчинення.Охолодіть до теплого стану (не гаряча!) і залийте помідори.
- Накрийте банку/ємність кришкою або марлею.Залиште за кімнатної температури на 2–3 дні.Коли помідори набудуть характерного солонуватого смаку — переставте в холодильник або прохолодне місце.
Часник можна натерти або порізати пластинками — аромат буде насиченішим. Якщо хочете гострішого смаку - додайте стручок перцю чилі або зерна гірчиці. В банку можна додати кілька листків хрону чи смородини — вони посилюють аромат і консервують. Замість кропу підійде петрушка або базилік – для експериментів зі смаками.
Читайте також:
- Салат з баклажанів на зиму: точно стане вашим фаворитом
- Лечо на зиму: найсмачніший рецепт консервації
- Квашені помідори у відрі: зникають зі столу за хвилину