Різдвяна випічка: луцька кондитерка розповіла, як приготувати штолен

Штолен

Фудблогерка з Луцька Юлія Віліч поділилась рецептом різдвяного кекса відомого, як штолен.

Як приготувати страву дівчина розповіла в соціальній мережі «Instagram».

Юлія зазначила, що його варто приготувати за тиждень-два до Різдва.

Начинка:

  • 700 г сухофруктів;
  • 300 мл рому або коньяку;

Шматочки сухофруктів поміщаємо до контейнера, заливаємо ромом, відправляємо в холодильник мінімум на 24 год. Викладаємо на друшляк, щоб позбутись лишньої рідини, просушуємо сухофрукти серветками.

Опара:

  • 90 г пресованих дріжджів;
  • 360 г теплого молока;
  • 1 ст.л цукру;
  • 300 г просіяного борошна.

До молока додаємо дріжджі та цукор. Перемішуємо до однорідності. Додаємо борошно, знову перемішуємо. Накриваємо рушничком і ставимо в тепле місце на 15 хв.

Тісто:

  • вся опара;
  • 120 г цукру;
  • 1 ст. л цедри апельсина;
  • 2 яйця та два жовтки;
  • 600 г просіяного пшеничного борошна;
  • 200 г мигдального борошна;
  • 2 г ваніліну;
  • 320 г розтопленого вершкового масла 82% жирності.

До опари додаємо яйця, цукор та цедру. Додаємо масло. Усе ретельно перемішуємо. Борошно, мигдальне борошно та ванілін перемішуємо вінчиком, у кілька прийомів додаємо до основи тіста. Масу вимішуємо ложкою, потім починаємо замішувати руками. Готове тісто викладаємо до великої ємкості, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 40 хв. Далі тісто розтягуємо по робочій поверхні руками, по центрі викладаємо сухофрукти та 100 г подрібнених горіхів (у мене фундук та кеш‘ю). Загортаємо кінці тіста всередину, починаємо вимішувати до тих пір, доки начинка повністю поглинеться тістом. В процесі можна зовсім трішки додати борошна, якщо тісто буде надто липнути до рук. Я додавала буквально жменьку.

Тісто ділимо на кілька частин (залежить якого розміру кекси вам потрібні). Формуємо з кожного шматка «ковбаску», викладаємо до форм. У мене форми паперові, якщо берете металеві, потрібно змастити них трішки маслом і присипати борошном. Випікаємо штолени при 180 градусах 1 год. невеликі, як у мене на відео, більші штолени - до півтори години. За 15 хв., до готовності, я накриваю верх штоленів пергаментом, щоб не горів. Далі ще гарячі кекси щедро змащуємо розтопленим вершковим маслом і ще щедріше засипаємо цукровою пудрою

Читайте також:

Можливо зацікавить