Різдвяна випічка: луцька кондитерка розповіла, як приготувати штолен
Фудблогерка з Луцька Юлія Віліч поділилась рецептом різдвяного кекса відомого, як штолен.
Як приготувати страву дівчина розповіла в соціальній мережі «Instagram».
Юлія зазначила, що його варто приготувати за тиждень-два до Різдва.
Начинка:
- 700 г сухофруктів;
- 300 мл рому або коньяку;
Шматочки сухофруктів поміщаємо до контейнера, заливаємо ромом, відправляємо в холодильник мінімум на 24 год. Викладаємо на друшляк, щоб позбутись лишньої рідини, просушуємо сухофрукти серветками.
Опара:
- 90 г пресованих дріжджів;
- 360 г теплого молока;
- 1 ст.л цукру;
- 300 г просіяного борошна.
До молока додаємо дріжджі та цукор. Перемішуємо до однорідності. Додаємо борошно, знову перемішуємо. Накриваємо рушничком і ставимо в тепле місце на 15 хв.
Тісто:
- вся опара;
- 120 г цукру;
- 1 ст. л цедри апельсина;
- 2 яйця та два жовтки;
- 600 г просіяного пшеничного борошна;
- 200 г мигдального борошна;
- 2 г ваніліну;
- 320 г розтопленого вершкового масла 82% жирності.
До опари додаємо яйця, цукор та цедру. Додаємо масло. Усе ретельно перемішуємо. Борошно, мигдальне борошно та ванілін перемішуємо вінчиком, у кілька прийомів додаємо до основи тіста. Масу вимішуємо ложкою, потім починаємо замішувати руками. Готове тісто викладаємо до великої ємкості, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 40 хв. Далі тісто розтягуємо по робочій поверхні руками, по центрі викладаємо сухофрукти та 100 г подрібнених горіхів (у мене фундук та кеш‘ю). Загортаємо кінці тіста всередину, починаємо вимішувати до тих пір, доки начинка повністю поглинеться тістом. В процесі можна зовсім трішки додати борошна, якщо тісто буде надто липнути до рук. Я додавала буквально жменьку.
Тісто ділимо на кілька частин (залежить якого розміру кекси вам потрібні). Формуємо з кожного шматка «ковбаску», викладаємо до форм. У мене форми паперові, якщо берете металеві, потрібно змастити них трішки маслом і присипати борошном. Випікаємо штолени при 180 градусах 1 год. невеликі, як у мене на відео, більші штолени - до півтори години. За 15 хв., до готовності, я накриваю верх штоленів пергаментом, щоб не горів. Далі ще гарячі кекси щедро змащуємо розтопленим вершковим маслом і ще щедріше засипаємо цукровою пудрою
Читайте також:
- Що робити з теплицею взимку
- «Просто розриває смакові рецептори»: рецепт баскського чізкейка від луцької кондитерки