5 смачних салатів із буряка: від простого пісного до святкового з горіхами й сиром

5 смачних салатів із буряка: від простого пісного до святкового з горіхами й сиром

Буряк — корисний і універсальний овоч, який поєднується з найрізноманітнішими продуктами — від сиру та грибів до фруктів і насіння.

Про це пише ТСН.

Найпростіший салат з буряка

Рецепт найпростішого салату з буряка — це салат з буряків і цибулі. Мінімум інгредієнтів — буряки, цибуля, лимон та олія. Салат підійде і в піст, і як гарнір до м’яса.

Для приготування салату потрібно два середні буряки, цибуля, сік пів лимона, пів чайної ложки солі. 

Приготування салату

Буряки зварити, почистити та натерти на грубу тертку. Цибулю почистити, дрібно нарізати й додати до буряків. Додати 2 чайні ложки лимонного соку, олію, посолити та перемішати.

Салат з буряка та сиру

Для салату можна використовувати будь-який сир — фета, бринза, Адигейський.

Інгредієнти:

  • один буряк
  • яйце — 2 шт.
  • цибулина — 1 шт.
  • сир — 200 г
  • олія — 3 ст. л.
  • сіль, перець — за смаком
  • зелень
  • насіння чіа, льону чи кунжуту

Приготування салату з буряком і сиром

Відварений буряк наріжте кубиками. Сир поріжте на дрібні кубики. Відварені яйця поріжте на шматочки. Цибулю поріжте півкільцями. Зелень дрібненько наріжте і додайте решти інгредієнтів.

Посоліть, поперчіть, влийте олію. Додайте насіння чіа, льону чи кунжуту. Перемішайте.

М’ясний салат з буряком

Інгредієнти:

  • буряк — 2 шт.
  • морква — 1 шт.
  • м’ясо будь-яке — 200-300 г
  • цибулина — одна середнього розміру
  • олія — 4-5 ст. л.

Приготування м’ясного салату з буряком

Буряк і м’ясо ріжемо тонкою соломкою. Буряк обсмажуємо на середньому вогні в невеликій кількості олії. М’ясо маринуємо в солі, перці, соєвому соусі. Потім обсмажуємо або відварюємо, можна запекти. Цибулю ріжемо півкільцями.

Готуємо маринад для цибулі — 1 ст. л. води, 3 ст. л. оцту, 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі. Маринуємо в ньому цибулю. Моркву тремо на тертці для «корейської моркви». До буряка додаємо м’ясо, замариновану цибулю, натерту на корейській тертці моркву, заправляємо олією, перемішуємо.

Незвичайний буряковий салат

Інгредієнти:

  • буряк — один невеликий,
  • яйця — 3 шт.
  • кальмар — 2 тушки
  • часник — 2-3 зубки
  • сіль — за смаком
  • майонез або сметана

Приготування салату

Зваріть буряк, яйця та кальмари. Наріжте невеликими кубиками. Часник дрібно поріжте або пропустіть через прес. Буряк потріть на середній тертці. З’єднайте все в одному посуді, посоліть і заправте.

Святковий салат з буряка

Інгредієнти:

  • буряк — 700 г
  • чорнослив — 100 г
  • бринза або сир фета — 200 г
  • почищені волоські горіхи — 70 г
  • часник — 2 зубки
  • майонез — 12 ст. л.
  • сметана — 2 ст. л.
  • пучок петрушки
  • дрібка солі

Приготування

Відварений буряк натираємо на великій тертці, додаємо дрібно нарізаний чорнослив, сіль, майонез і добре перемішуємо. Готуємо соус у блендері з петрушки, волоських горіхів, часнику, добре подрібнюємо. Сир натираємо на тертці або розминаємо виделкою, додаємо сметану, подрібнену зелень з горіхами та добре перемішуємо. Виходить густий паштет.

Викладаємо салат шарами. Перший шар з буряків, потім шар паштету — виходить по 3 шари. Накриваємо салат плівкою і кладемо до холодильника на кілька годин. Прикрашаємо зеленню та подаємо.

Читайте також:

Можливо зацікавить