«Вчимо навіть вишивати», - як у Луцьку працюють реабілітологи

«Вчимо навіть вишивати», - як у Луцьку працюють реабілітологи

Луцький центр реабілітації учасників бойових дій за час своєї роботи значно розширив штат, матеріально-технічне забезпечення і спектр послуг. Водночас, на Волині планують розвивати напрямок реабілітації, який визначили пріоритетним. 

Про це йшлося під час пресконференції щодо розвитку системи реабілітації на Волині у Волинській ОВА у середу, 18 жовтня.   

На пріоритетності психологічної реабілітації наголосила заступниця начальника управління охорони здоров'я Волинської ОДА Людмила Рожко

«Сьогодні, як ніколи стоїть перед нами те, що люди потребують реабілітації, психологічної підтримки. Тому якість і доступність психологічної  реабілітаційної допомоги - це одне з найголовніших завдань. В рамках спроможної мережі ми працюємо щодо розбудови системи надання доступної і якісної, доказової психологічної реабілітації. Сьогодні поставлене завдання, що всі надкластерні і кластерні заклади повинні мати всі умови і можливості, щоб пацієнти мали сучасну реабілітаційну допомогу. Потреба в цьому зростає», - зазначила вона. 

З її слів, нині в області вивчають забезпечення, оснащення, кадровий потенціал, щоб у 2024 році заклади змогли максимально забезпечити доступність і якість реабілітаційної допомоги. 

Як додав директор КП «Медичний центр реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади» Ігор Гнетньов, безумовним тригером реабілітації стала війна. І потреба в таких послугах тільки зростає. 

«До нас приїжджають військовослужбовці зі всієї України після шпиталів, після лікування і ми намагаємось або відновити втрачену функцію, якщо цього не вдається, то пробуємо допомогти замістити цю функцію, якщо ж і це не вдається, то пробуємо вчити людину жити з втраченими функціями. Заодно співпрацюємо з протезно-ортезними підроздялами. У деяких випадках навіть вчимо вишивати, малювати, здобувати якісь професійні навички, щоб пацієнти змогли не тільки навчитися себе обслуговувати, а і бути корисним, для себе, сім’ї суспільства», - зазначив він. 

З його слів, в багатьох випадках тут практикують реабілітацію з рідними, і це є однією з методик ефективної реабілітації. Він зазначив, що нині заклад завантажений військовослужбовцями, але якщо тут мають можливість, то стараються надати допомогу і цивільним. 

Ігор Гнетньов додав, що коли порівнювати зі стартом роботи, Центр значно розширився. 

«Починали роботу з відділу з 18 фахівцями, а зараз у нас працює понад 100 фахівців. У процесі ми стараємось максимально розвиватися технологічно, великий успіх ми мали завдяки стажуванню наших працівників в Ізраїлі, Італії, США, Польщі. Наші фахівці привозять звідти досвід, а відповідно, і технології», - резюмував директор Центру реабілітації.

Читайте також: 

Можливо зацікавить