Заготовки з моркви на зиму в банках: для швидкого приготування супів та інших гарячих страв

Заготовки з моркви на зиму в банках: для швидкого приготування супів та інших гарячих страв

Щоб заощадити час узимку при приготуванні супів та інших страв, варто ще восени подбати про заготовки з моркви. Вони не лише спрощують приготування, а й зберігають максимум користі.

Морквяні заготовки не лише економлять час, їх також дуже зручно зберігати — банки не займають багато місця.

1. Терта морква у банках (натуральна, без оцту)

Ідеально підходить для: борщу, супів, соусів, підлив.

Інгредієнти:

  • Морква — 2 кг
  • Сіль — 2 ч. ложки (без гірки)
  • Вода — за потребою

Приготування:

  1. Моркву натерти на крупній тертці або подрібнити в комбайні.
  2. Додати сіль, перемішати й залишити на 20–30 хв, щоб пустила сік.
  3. Розкласти по стерилізованих банках (0,5 або 1 л), щільно утрамбовуючи.
  4. За бажанням — додати трохи води, щоб покрити моркву (власний сік також підійде).
  5. Закрити кришками, стерилізувати 20–30 хв (в залежності від об’єму банки).
  6. Закатати, перевернути, укутати до повного охолодження.

Зберігання: у прохолодному місці або в холодильнику.

2. Смажена морквяна засмажка (як заправка до супу)

Ідеально підходить для: борщу, супу, рису, гречки, рагу, плову.

Інгредієнти:

  • Морква — 1 кг
  • Цибуля — 500 г
  • Олія — 150 мл
  • Сіль — 1 ст. ложка
  • Томатна паста — 2–3 ст. ложки

Приготування:

  1. Нарізати цибулю, натерти моркву.
  2. Обсмажити на олії до м’якості (10–15 хв).
  3. Додати сіль, томатну пасту (за бажанням), тушкувати ще 5 хв.
  4. Гарячу засмажку розкласти в стерильні банки.
  5. Закрутити стерильними кришками.

Зберігання: у холодильнику або холодному погребі до 3–4 місяців.

3. Морквяно-овочева суміш для супів

Ідеально підходить для: будь-яких супів, борщу, тушкованих овочів.

Інгредієнти:

  • Морква — 1 кг
  • Цибуля — 500 г
  • Болгарський перець — 500 г
  • Помідори — 1 кг
  • Сіль — 2 ст. ложки
  • Цукор — 1 ст. ложка
  • Олія — 100 мл
  • Оцет 9% — 2 ст. ложки (в кінці)

Приготування:

  1. Усі овочі нарізати або подрібнити.
  2. Тушкувати все разом на олії 40 хв.
  3. Наприкінці додати оцет, перемішати.
  4. Гарячим розкласти у стерильні банки, закрутити.

Якщо не хочете закочувати банки — моркву можна натерти й заморозити у невеликих порціях (у пакетах або контейнерах). Зручно додавати просто з морозилки в суп або тушковану страву — без розморожування.

Поради:

  • Для заготовок краще брати соковиту моркву середнього розміру.
  • Не нехтуйте стерилізацією банок — це важливо для тривалого зберігання.
  • Не додавайте в сирі заготовки оцет або інші агресивні консерванти, якщо хочете натуральності — краще стерилізуйте.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Чи треба обрізати або викопувати хризантеми на зиму: як краще підготувати рослини до морозів

Чи треба обрізати або викопувати хризантеми на зиму: як краще підготувати рослини до морозів

У які дні садити цибулю та часник на зиму у листопаді 2025 року за місячним календарем

У які дні садити цибулю та часник на зиму у листопаді 2025 року за місячним календарем

До 4 листопада - Місяць, що росте: що категорично не можна робити у період зростального Місяця

До 4 листопада - Місяць, що росте: що категорично не можна робити у період зростального Місяця

Квашена капуста вийде не гірка і не занадто солона: найкращий рецепт

Квашена капуста вийде не гірка і не занадто солона: найкращий рецепт

Яблучний пиріг на сковороді: простий десерт, який підкорює з першого шматочка

Яблучний пиріг на сковороді: простий десерт, який підкорює з першого шматочка

Як за 25 хвилин зварити буряк та зберегти колір: лайфхак із пакетом та цукром

Як за 25 хвилин зварити буряк та зберегти колір: лайфхак із пакетом та цукром

Осінній гарбузовий манник: ніжний, ароматний і завжди вдається з першого разу

Осінній гарбузовий манник: ніжний, ароматний і завжди вдається з першого разу

Терміново для вишні у жовтні: врожай зросте утричі — всього 2 склянки золи та 1 відро води

Терміново для вишні у жовтні: врожай зросте утричі — всього 2 склянки золи та 1 відро води

Пиріг з 5 яблук: осінній рецепт, який наповнить дім затишком і ароматом дитинства

Пиріг з 5 яблук: осінній рецепт, який наповнить дім затишком і ароматом дитинства