М’ясо на Великдень: що готувати зі свіжини

На Великдень завершується Великий піст. Після утримання від м’ясної їжі люди повертаються до звичного раціону, і м’ясо стає одним з головних продуктів святкового столу. У різних регіонах України прийнято готувати страви зі свіжини.
Як приготувати м’ясо на Великдень, - пишуть Вікна.
М’ясо на Великдень: покроковий рецепт буженини
Інгредієнти:
- свинина — 1,5 кг
- гірчиця
- сіль
- перець
- спеції
- банан — 1 шт.
- оливкова олія
Спосіб приготування:
- Шматок м’яса на буженину промий, видали всі прожилки та промокни паперовими серветками.
- Змішай сіль та перець, натри цією сумішшю м’ясо.
- Часник до смаку змішай із гірчицею.
- Кулінарним пензликом змасти буженину соусом із гірчиці.
- Переклади м’ясо в пакет для запікання та поклади в холодильник маринуватися на добу.
- Після цього постав у духовку, розігріту до 200 °С.
- Банан помий, почисти.
- Змасти глибоку ємність для запікання оливковою олією.
- Переклади бананову шкірку білою стороною нагору.
- Шматок свинини переклади на банан.
- Закрий кришкою форму для запікання і запікай буженину 50 хвилин.
- Знизь температуру до 180 °С та відкрий кришку.
- Бананову шкірку прибери. Запікай буженину до смачної скоринки. На це знадобиться приблизно 10–15 хвилин.
М’ясо на Великдень: рецепт рульки
Інгредієнти:
- свиняча рулька — 600
- часник — 1 головка
- ткемалі — на смак
- гірчиця — на смак
- сіль — на смак
- мелений чорний перець — на смак
- соняшникова олія — 2 ст. л.
- лавровий лист — 2 шт.
Спосіб приготування:
- Зроби надрізи ножем у свинині в кількох місцях і начини ці отвори часником (по четвертинці зубчика в кожен отвір).
- У ступці розітри часник, сіль, перець, лавровий лист. Додай олію і ретельно розмішай. Отриманою масою натри рульку.
- Змішай трохи соусу ткемалі з гірчицею й обмаж шматок рульки. В ідеалі залиш маринуватися в такому вигляді на дві години (а ще краще на ніч), але можна і відразу готувати.
- Помісти рульку в рукав для запікання і відправ її в заздалегідь розігріту до 100 °С духовку. За цієї температури готуй м’ясо півгодини, після чого збільш температуру до 200–220 °С і готуй ще півтори години.
Домашня ковбаса: покрокова інструкція приготування
Інгредієнти:
- м’ясо свинини — 1,5 к
- сало — 250 г
- сіль — 2,5 ст. л.
- гірчиця — 2 ст. л
- коріандр у зернах (можна мелений) — 1 ч. л.
- часник — 7–10 зубчиків
- чорний перець — 0,5 ч. л.
- холодна вода — 150 мл
- оболонка для ковбаси
Спосіб приготування:
- М’ясо свинини очисть від плівок та зайвого жиру. Наріж його маленькими шматочками, а сало — ще меншими. Висип усе в миску, в якій замішуватимеш домашню ковбасу.
- Додай сіль, чорний перець (краще взяти горошком і подрібнити у ступці), коріандр у зернах або мелений.
- Подрібни зубчики часнику та додай до свинини із салом. Додай гірчицю. Перемішай і влий 150 г холодної води.
- Потім поклади м’ясо з прянощами на дві години в холодильник.
- Кишки перед приготуванням потрібно обов’язково замочити, тому що вони зазвичай продаються засоленими. Потім ретельно їх промий.
- За допомогою спеціальної насадки на м’ясорубку починай робити ковбасу. Кишки заповнюй щільно, але так, щоб вони не надто розтягувалися та не луснули.
- Далі потрібно дати ковбаскам постояти ще півгодини. Обов’язково проколи їх голкою, щоб під час випікання виходило повітря.
- Виклади ковбаски на деко, застелене пергаментним папером, або на деко, змащене маслом, налий туди невелику кількість води.
- Запікай приблизно годину за температури 170–180 °С до рум’яного кольору.
- Готову домашню ковбасу виклади на паперовий рушник.
Шинка в духовці: рецепт покроково
Інгредієнти:
- свиняча шийка або лопатка — 1 кг
- сіль — 15 г
- вода — 0,5 скл.;
- харчовий фосфат — 2,5 г;
- спеції для шинки — 3 г.
Спосіб приготування:
- М’ясо пропусти через м’ясорубку через велику решітку. М’ясо, що залишилося, наріж пластами. Після цього все постав у холодне місце.
- Сіль розчини у воді, додай фосфат, ретельно перемішай.
- Одержаний розчин охолоди.
- Дістань фарш і ретельно його вимішай, додай сольовий розчин.
- Після цього прибери в холодильник (за температури від +4 до +5 °С на три дні).
- Дістань фарш і додай до нього спеції.
- Наповни ковбасу так, щоб у діаметрі вона була близько 80 см.
- Спочатку прогрівай батон за 60 °С, потім під деко з шинкою постав піддон з водою, щоб утворювалася пара, а температуру духовки доведи до 80 °С. Час приготування займе близько чотирьох годин.
- Після того, як вийде встановлений час, батон із шинкою необхідно швидко охолодити.
- Для цього його кладуть у місткість із крижаною водою. Процес охолодження триває близько години. Після повного охолодження шинка забирається в холодильник на добу.
Читайте також:
- «Прилавки голі, людей нема»: скільки коштують основні продукти на Великдень на Волині
- Як зробити вишукані квіти для паски своїми руками: майстриня з Волині ділиться секретами
- Готуємося до Великодня: як вийти з посту без шкоди для здоров'я