Що готувати на Великдень зі свіжини: найкращі рецепти смачного м'яса

Що готувати на Великдень зі свіжини: найкращі рецепти смачного м'яса

Великдень — це час, коли на святковому столі має бути не тільки традиційна паска та крашанки, а й смачні страви з м'яса. Багато господарів до свята колють кабанчика, щоб пригостити родину та гостей смачними стравами. Свіже м'ясо — ідеальний вибір для приготування смачних страв. 

Найкращі рецепти м’ясних страв до Великодня, - пише ITV media group.

Духовка і м’ясо – завжди відмінне поєднання. Найчастіше нам просто не вистачає хороших ідей, як смачно приготувати м’ясо в духовці, щоб воно було м’яким і соковитим. Для запікання ідеально підійдуть шматки м’яса без кісток: це може бути філе, окіст або вирізка. Шукайте тільки якісне м’ясо.

Поради приготування 

Обов’язково використовуйте маринад, щоб м’ясо вийшло соковитим і м’яким. Смачний маринад для м’яса можна легко приготувати самостійно.

Якщо ви сумніваєтеся, скільки потрібно запікати м’ясо в духовці, запам’ятайте: зазвичай 1 кілограм м’яса готується близько години. Але деякі види м’яса, оскільки є жорсткими і волокнистими, вимагають близько півтори години на запікання. Так, наприклад, яловичина запікається довше, ніж свинина.

Остання порада: використовуйте для запікання тільки керамічний або інший жаростійкий посуд. Щоб уникнути зайвого клопоту, обов’язково стеліть пергаментний папір або загортайте м’ясо у фольгу.

Домашня полядвиця з пряними травами та часником

Що готувати на Великдень зі свіжини: найкращі рецепти смачного м'яса

Один з найпростіших способів приготування будь-якого м’яса – це запікання, для якого дуже добре підходить свинина.Багато господинь, які знають, як запекти свинину в духовці у фользі, часто користуються цим способом, щоб не витрачати багато часу на кухні, приготувати по-справжньому смачне і ароматне блюдо.

М’ясо, приготовлене за даним рецептом, можна нагородити статусом “універсальне”, так як його можна подати на стіл в якості основної страви (в гарячому вигляді), закуски, або ж у вигляді основного інгредієнту в салат.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 1 кг полядвиці;
  • 5-6 зубчиків часнику;
  • 50 мл олії;
  • червоний і чорний мелений перець;
  • сіль – за смаком;
  • спеції (коріандр, розмарин, біла гірчиця, тим’ян, чабер, кмин, майоран)

Спосіб приготування

КРОК 1. Свинну полядвицю промити, обсушити серветкою.

КРОК 2. Часник очистити, вимити, грубо нарізати. Нашпигувати м’ясо часником. Для цього надрізаємо кінцем ножа м’ясо, вставляємо пластинку часнику.

КРОК 3. Шматок м’яса змастити з усіх боків олією, потім приготовленою сумішшю із спецій, щільно загорнути в харчову фольгу і запікати в попередньо розігрітій духовці 1 годину при температурі 180º.

Корисні поради

  • Перед тим, як приступати до приготування м’яса в духовці, не поспішайте зрізати з нього абсолютно весь жир. М’ясо з невеликим жировим прошарком виходить набагато ніжніше.
  • Для запікання в духовці ви можете використовувати практично будь-який вид м’яса, який вам більше подобається. Найголовніше, щоб це була філейна частина, полядвиця, шинка, шия або лопатка без кісток і прожилок.
  • Якщо ви запікаєте великий шматок м’яса цілком, то не поспішайте різати його на шматочки відразу після того, як дістали деко з духовки.
  • Дайте йому трохи відпочити, щоб всі соки рівномірно розійшлися і просочили весь шматок.

Свинний ошийок, запечений в духовці

Що готувати на Великдень зі свіжини: найкращі рецепти смачного м'яса

Шия – одна із найкращих частин туші, що надається на печеню. Ідеально м’яка, ніжна і помірно жирна, натерта перцем, часником та сіллю, обсипана пряними травами – вона може стати справжнім смаколиком для кожного ласуна. 

М’ясо шиї не потребує довгого маринування, вистачить просто нартерти його сумішшю солі та перцю. З інших додатків достатньо кілька розчавлених зубців часнику, гірчиці та трішки меду, щоб отримати досконалу композицію приправ для смачного маринаду. 

ІНГРЕДІЄНТИ

  • М’ясо шиї – 1,5-2 кг;
  • Часник – 5 зуб.;
  • Гірчиця – 1 ст. л.;
  • Мед – 2 ст. л.;
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Чорний мелений перець – 1 ч. л.;
  • Духмяний перець – 5 горошин;
  • Розмарин – 1 ч. л.

Спосіб приготування

КРОК 1. Зубці часнику подрібнити та перемішати з усіма спеціями, медом та гірчицею.

КРОК 2. Натерти пряною сумішшю підготовлене м’ясо з усіх сторін. Залишити на 1 годину.

КРОК 3. На сковорідці розігріти ложку смальцю чи олії, покласти туди м’ясо та обсмажити до золотавої скоринки.

КРОК 4. Потім, переклавши м’ясо на деко, піділлємо туди склянку води і – в духовку на 1, 5 години з температурою 170 градусів. Не забудьте поливати тією водою кожних 15 хв. Через 45 хв. перевернути на іншу сторону. По приготуванні вимкнути та залишити ще на 15 хв. у духовці. 

Печений шпондер

Що готувати на Великдень зі свіжини: найкращі рецепти смачного м'яса

ІНГРЕДІЄНТИ НА 1 КГ ШПОНДЕРА

  • 1 ч. ложка  солі
  • 5 зуб часнику
  • 1 ч. ложка сушеного розмарину
  •  чорний мелений перець (до смаку).

КРОК 1. Шпондер гарно миємо і обсушуємо. Його слід натерти часником, сіллю, меленим перцем та ложкою розмарину. Перев’язуємо грубими бавовняними нитками та ставимо у холодильник наніч.

КРОК 2. Наступного дня розігріваємо на сковорідці олію чи смалець та обсмажуємо шпондер з усіх боків. Перекладаємо у розігріту духовку і підливаємо водою (можна сполокати посуду, де маринувався шпондер). Пекти під прикриттям 1,5 години при 180º, час від часу поливаючи тим соком, який утворився.

Читайте також:

Можливо зацікавить