Смачні в'ялені помідори: як просто зробити делікатес удома

В'ялені помідори в духовці з конвекцією

В’ялені помідори – італійський делікатес, який полюбляють і в Україні. Така закуска підходить до багатьох страв. В'ялені томати можна легко приготувати вдома. 

Як зав’ялити томати в домашніх умовах, - пише ТСН.

Інгридієнти:

  • помідори – 1 кг,
  • часник – 2 зубки,
  • олія – 200-300 мг,
  • розмарин, орегано, базилік, чебрець, петрушка, кріп – за смаком,
  • чорний перець (мелений), сіль за смаком.

Як готувати в'ялені помідори

  1. Відберіть невеличкі (найкраще «сливоподібні») стиглі томати з щільною м’якоттю. Намагайтесь узяти ті, що достигали на сонці, а не в парнику, оскільки такі помідори потім будуть більш ароматними. Найапетитніше виглядатимуть томати червоного кольору.
  2. Майте на увазі, що з 15-20 кг стиглих овочів виходить всього 1-2 кг в’ялених.
  3. Ретельно вимийте та обсушіть помідори.Томати круглої форми та більші за розміром краще нарізати товстими кільцями, а невеличкі добре сушитимуться та виглядатимуть порізані навпіл чи четвертинками.
  4. Очистіть від зернят, перегородок та плодоніжки. Шкірку можна зняти, а можна залишити – справа смаку. Помідори без шкірки зав’яляться швидше. Але з нею вони краще зберігають форму та більш пікантні на смак.
  5. Розріжте всі плоди на половинки чи поперечними кільцями.
  6. Нарізані помідори ретельно просушіть з усіх боків. Існують також рецепти з попереднім маринуванням томатів (справа смаку).
  7. Застеліть деко пергаментом та щільно розкладіть на ньому шматочки помідор.
  8. Кожен шматочок посоліть, поперчіть, посипте приправами та змастіть олією.
  9. Покладіть деко з томатами в духовку, розігріту до 60-100°C, на 5-8 годин.
  10. Стежте за станом в’ялених помідорів, за необхідності, регулюйте температуру (щоб не підгоріли). Готові помідори мають бути трохи вологими, а не пересушеними (гнутися, але не ламатися).
  11. Дістаньте в'ялені помідори з духовки та остудіть.
  12. У невеличку скляну банку налийте кілька ложок олії. Додайте трохи сухих прянощів та часник, нарізаний тонкими шматочками.
  13. На 1/3 наповніть банку помідорами, залийте їх олією, додайте спеції й часник. Повторюйте, чергуючи, ці шари, поки не заповните всю банку.
  14. Трохи утрамбуйте помідори в банці та залийте олією так, щоб вона повністю покрила їх. Так ви зможете довше зберігати в’ялені помідори.
  15. Закрийте банку щільною кришкою та покладіть у темне холодне місце на тиждень. Помідори мають настоятися, просочитися олією та ароматом спецій. За можливості, залиште помідори настоятися якомога довше. Так вони вийдуть тільки смачнішими.

Читайте також: 

Можливо зацікавить