Волинський блогер-пекар поділився рецептом хліба
Блогер-пекар з Волині Дмитро Жуковець поділився рецептом гречаного хліба на молоці.
Про це він розповів у соцмережах.
Інгредієнти
- 225 г борошна в/г
- 150 г борошна 1/г (або цілозернового жорнового борошна
- 125 г гречаної крупи (меленої)
- 320 г молока 2.5% (1)
- 100 г закваски 100%
- 10 г солі
- 50-75 г молока 2.5%(2)
Процес приготування
Звичайну гречку подрібнюємо блендером до середеньої фракції (так, щоб видно було частинки гречки). У миску (або чашу тістоміса) додаємо все борошно, мелену гречку, молоко (1) та добре зрілу закваску. Змішуємо ці інгредієнти до об'єднання та залишаємо 60-90 хв під кришкою відпочивати (на цьому етапі тісто буде дуже липким, та зовсім не гарним). Через 60-90 хв (тісто має стати більш густим і майже не липнути до рук), додаємо молоко(2) в декілька етапів та сіль, і вимішуємо тісто впродовж 10-15 хв.
Перекладаємо тісто в пластиковий бокс або миску та залишаємо на бродіння при кімнатній температурі (24-26 С) на 3.5-4.5 год. Та впродовж бродіння робимо обминки:
- 1 обминка через 30 хв
- 2 обминка через 30 хв
- 3 обминка через 40 хв
- 4 обминка через 40 хв.
Після 4 обминки залишаємо тісто ще на 30-40 хв та потім ділимо тісто на потрібні шматочки (за цей час воно стане трішки густішим ніж було на етапі замісу, бо гречана крупа добре вбирає воду). Переформовуємо тісто вологими руками та залишаємо на столі на 10-15хв для відпочинку. Після відпочинку формуємо тісто з мінімальною кількістю борошна та сформовану заготовку обвалюємо в цілозерновому борошні.
Ставимо наші заготовки в холодильник на вистійку при температурі 4-8 С на 14-20 год. Зранку виймаємо наш майбутній хліб та робимо розріз. Випікаємо в розігрітій печі при 235-240 С 15 хв (з паром) та ще 10 хв (без пару) до золотистого кольору.
Читайте також:
- Розпадаються під час смаження чи прилипають до сковорідки: чому не виходять сирники і як приготувати їх ідеально
- Можна відгризти пальці: рецепт гарбузово-шоколадного торта від луцької кондитерки
- Будуть свіжими до весни: як правильно зберігати яблука