Як зберегти баклажани на зиму без консервації: три перевірені способи

Щоб насолоджуватися баклажанами навіть узимку, не обов’язково вдаватися до консервації. Городники радять використовувати три прості методи заготівлі — сушіння, заморожування та в’ялення.
Такі способи дозволяють зберегти не лише смак, а й корисні властивості овочів, пише Телеграф.
Вибір та підготовка баклажанів
Для заготівлі на зиму вибирайте тільки стиглі, щільні баклажани без пошкоджень. Перед приготуванням їх потрібно обов'язково помити та зрізати хвостики. Щоб прибрати гіркоту, шматочки баклажанів перед обробкою можна замочити у солоній воді на 20–30 хвилин.
Спосіб №1. Як сушити баклажани
Наріжте баклажани тонкими скибочками, викладіть їх на застелене пергаментом деко і сушіть у духовці при температурі 50–60 °C приблизно 4-6 годин.
Якщо дозволяє погода, баклажани можна сушити на свіжому повітрі. При цьому головне — не виставляти їх під прямі сонячні промені.
Зберігати сушені баклажани зручно в тканинних мішечках або в ємностях з кришкою в сухому місці.
Взимку сушені баклажани можна використовувати для приготування рагу, супів і підливи. Достатньо замочити їх у гарячій воді на 15–20 хвилин — і вони знову стануть м'якими.
Спосіб №2. Як заморозити баклажани
Бланшуйте нарізані баклажани 2–3 хвилини в окропі, потім швидко остудіть. Після цього обсушіть, порційно запакуйте в пакети чи контейнери та відправляйте в морозилку. Перед заморожуванням обов'язково випустити повітря з пакета.
Заморожені баклажани можна відразу кидати на сковороду або в каструлю без розморожування. Вони зберігають форму і смак, чудово підходять для овочевого рагу, лазаньї та супу.
Спосіб №3. В'ялені баклажани на зиму
Наріжте, злегка підсушіть баклажани в духовці, додайте трохи солі, спецій і олії. Складіть у контейнер і зберігайте в холодильнику. До в’ялених баклажанів можна також додати часник і базилік.
В’ялені баклажани можна додавати до салатів або подавати до столу як самостійну закуску.
Читайте також:
- Сливовий соус, що замінить кетчуп: простий рецепт із пікантною ноткою
- Який перець посіяти у вересні: урожайний сорт, який витримує холод і дає до 10 кг з грядки
- Яскрава бурякова намазка за 5 хвилин: потрібні лише 3 інгредієнти