Помідори у власному соку на зиму: підійдуть для борщу, підлив, рагу та соусів

Помідори у власному соку на зиму: підійдуть для борщу, підлив, рагу та соусів

Коли врожай помідорів радує око, варто подбати про заготівлі на зиму. Один із найкращих варіантів — помідори у власному соку. Така консервація максимально зберігає смак, аромат та користь стиглих томатів і стане в пригоді для приготування борщу, підлив, рагу, соусів або просто як закуска.

Що потрібно:

  • Стиглі міцні помідори — для укладання в банку (середнього розміру)
  • Переспілі помідори — для перетирання (приблизно 1,5–2 кг на 1 л соку)
  • Сіль — 1 ст. ложка без гірки на 1 л соку
  • Цукор (за бажанням) — 1 ч. ложка
  • Лавровий лист, перець горошком — за смаком

Як приготувати:

1. Підготувати сік:

Переспілі м’які помідори наріжте і проваріть 10–15 хвилин на повільному вогні. Потім протріть через сито або скористайтеся соковижималкою/блендером. Отриманий сік доведіть до кипіння, додайте сіль і, за бажанням, трохи цукру.

2. Підготувати цілі помідори:

Міцні помідори помийте. За бажанням — зніміть шкірку (заливши окропом на 1 хвилину). Укладіть у стерилізовані банки. Можна додати лавровий лист і кілька горошин чорного перцю.

3. Залити гарячим соком:

Залийте помідори в банках киплячим томатним соком до самого верху.

4. Стерилізація:

Накрийте банки кришками (але не закручуйте). Стерилізуйте у великій каструлі 15–20 хвилин (для 1-літрових банок), потім щільно закрутіть.

5. Остудити і зберігати:

Переверніть банки догори дном, укутайте ковдрою до повного охолодження. Зберігайте у прохолодному темному місці.

Не додавайте воду — саме це гарантує натуральний смак. Для соку беріть м’які і дуже стиглі помідори. Якщо сік вийшов занадто рідким — уваріть до бажаної густоти.

Читайте також:

Можливо зацікавить